Wat moet je doen als je ontslagen wordt?
Na een periode gewerkt te hebben voor een werkgever heeft hij een teleurstellende mededeling. Je bent ontslagen. Dit kan door diverse redenen komen, misschien komt het onverwacht of heb je zelf de keuze gemaakt. En nu? We snappen goed dat door de teleurstelling het nu moeilijk is om helder na te denken. Daarom hebben wij een aantal stappen voor je op een rij gezet om je te helpen na dit vervelende bericht.
Regel de zaken goed
Als het ontslag definitief is, is het belangrijk om de zaken goed te regelen. Benader bijvoorbeeld een jurist die je helpt om alle punten bij langs te lopen om te kijken waar je allemaal recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan een uitkering of bepaalde toeslagen. Wellicht heb je recht op een transitievergoeding. Dit is een geldbedrag waar werknemers recht op hebben bij een ontslag. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de lengte van je dienstverband en je salaris.
Je kunt de hoogte van de transitievergoeding berekenen door een gratis calculator. Door de lengte van je dienstverband en je leeftijd op te geven, bereken je direct op hoeveel geld je recht hebt. Deze berekening leidt tot een wettelijk minimum. Een hogere ontslagvergoeding blijkt na onderhandeling vaak mogelijk.
Pak even je rust
Een ontslag aan je broek krijgen is niet niks. Zodra je de zaken goed op een rijtje hebt in hoeverre je recht hebt op bepaalde toeslagen en andere vergoedingen, is het de hoogste tijd om even op adem te komen. Een ontslag zorgt vaak bij stress voor veel mensen. Zo kunnen er bijvoorbeeld veel negatieve gedachten door het hoofd spoken, zoals: ben ik wel goed genoeg? Hoe betaal ik nu mijn vaste lasten? Krijg ik ooit weer een baan en diverse andere gedachten. Dit is meer dan logisch dat je hier over kan piekeren. Om deze reden is het belangrijk om even tot rust te komen. Ga de dingen doen die voor jou op dit moment belangrijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld een lange wandeling maken, je huis grondig opruimen, een boek lezen, adviezen vragen aan de mensen om je heen of andere dingen waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt.
Stel je open voor een nieuwe baan
Nu je de rust voor jezelf hebt gevonden en het juridisch goed hebt afgehandeld bij je oude werkgever, is het de tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken. Het is belangrijk om voor jezelf goed op een rijtje te zetten wat je zoekt in een baan en wat je minder geschikt bij jezelf vindt passen. Zet je kwaliteiten en kwantiteiten tegenover elkaar en stel jezelf realistische vragen. Dit maakt het alleen maar makkelijker in de zoektocht naar een nieuwe baan. Tegenwoordig is er bij veel bedrijven een personeelstekort en worden er veel medewerkers gezocht. Hierdoor heb je een ruim aanbod aan diverse banen. Succes met de zoektocht!